Recepten
ingredienten voor 1 persoon
- 1 artisjok
- 1 citroen
- Bindtouw
- 10 gr. zout
- 2 eetlepels olijfolie
- Voor de ratatouille
peper, zout takje tijm, Roosmarijn, lavendel, laurier en knoflook
Materiaal.
- Slijpplank
- Koks mes
- Afvalbakje
- Kookpan
- bindtouw
Bereiding.
- - Neem een groot en goed scherp mes.
Snijd eerst de citroen doormidden.
- neem de artisjok in je linker hand en snijd en de steel eraf.
- Wrijf de open onderkant onmiddellijk in met de halve citroen.
- Leg de artisjok op het aanrecht en snijdt van bovenkant de bladeren de punten horizontaal af van de top van de artisjok.
- Het mooiste wordt hij als je hem opbindt met een touwtje een plakje citroen onder en een plakje citroen boven
- Neem een pan met ruim water en zout, breng aan de kook en doe beide overige citroenhelften erin, samen met een scheut olijfolie.
- Doe de artisjok in kokende water.
- Laat ongeveer een uur koken. Als je de bladeren uit de artisjok kan trekken is deze gaar. Controleer ieder kwartier.
- Spoel de artisjok koud
-
De bladeren kun je een voor een uit de artisjok trekken en uitzuigen eventueel dopen in een heerlijke mosterddressing of andere saus. Heerlijk bij de borrel.
- Later als alle blaadjes eruit zijn blijft er een harige punt over met de heerlijke artisjok bodem. Snijd de haartjes rondom naar het midden af.
- Vul de bodem met Hollandse garnalen en een cocktailsaus. Of garnalen met een beetje mayonaise en een fijn gesneden appeltje met versgemalen peper.
-
Of zoals hier Grill de bodem van de artisjok kort in een grilpan.
-
Maak een ratatouille van paprika rood,groen,geel,aubergine,courgette en gepelde tomaat
-
Bak er een biefstukje bij
-
Garneer met de kruiden die je gebruikt