Garneren
Garneren met tomaten
Met een vlijmscherp mes, een aantal eenvoudige producten en een uurtje oefenen kunt u van elke maaltijd een feest maken.
Tulp van Tomaat
1. Kies een mooie rode stevige tomaat was deze en snij
deze in 4 mooie parten.
2. Ontdoe de parten tomaat van de zaadlijsten en snijd
deze tot ¾ in
3. Gebruik het groene blad van een verse prei en dompel
deze in kokend water om het soepel te maken
droog het blad met keukenpapier.
4. Snijd van de prei een steel en twee bladeren
5. Vorm met de gesneden prei de steel en bladeren
Vlinder van Tomaat
1. Gebruik hiervoor mooie rijpe stevige trostomaten
en was deze
2. Snijdt deze in 8 gelijke parten
3. Snijdt het vel van de onderkant van de tomaat
tot halverwege richting de kroon en vouw deze open
4. Leg twee van deze partjes met de schil gebogen
naar binnen en vorm zo een vlinder
5. Gebruik bieslook voor de voel sprieten van bieslook
Bloemetje van Cherry-/tros-tomaat
1. Verdeel de tomaat met 4 kleine dunne sneden van de onderkant tot aan de kroon
2. Snijdt het vel los van het vruchtvlees
3. Vouw deze vier blaadjes open
4. Leg er een groen blaadje onder (bijvoorbeeld munt, laurier naargelang de grootte van de tomaat)
Margrietje van Tomaat
1. Kies een mooie rode stevige tomaat was deze en snij
deze in 4 mooie parten.
2. Ontdoe de parten tomaat van de zaadlijsten en snijd
deze tot ¾ in
3. Gebruik het groene blad van een verse prei en dompel
deze in kokend water om het soepel te maken
droog het blad met keukenpapier.
4. Snijd van de prei een steel en twee bladeren
5. Vorm met de gesneden prei de steel en bladeren
Roosje van Tomaat
1. Ontdoe de tomaat van de kroon
2. Schil de tomaat als een appel vanaf de onderkant tot aan de kroonaanzet zo dun mogelijk waarbij de schil heel blijft
3. Draai deze schil vanaf het begin tussen duim en wijsvingers zo strak mogelijk op
4. Vouw en laatste gedeelte ruim onder de gevormde roos
5. Garneer af met blaadjes of in vorm gesneden stukjes prei naar gelang de grootte van de roos
Vleugel van Tomaat
1. Gebruik hiervoor een mooie stevige tomaat en was deze
2. Snijdt de tomaat van de steelaanzet in tweeën
3. Leg de tomaat plat op het werkblad en snijdt een mini wig uit de bolle kant van de tomaat, herhaal dit door steeds een grotere wig te snijden tot aan de rand van de tomaat waar 2 losse partjes overblijven
4. Verwijder de steelaanzet van die partjes
5. Schuif voorzichtig trapsgewijs de wiggen uit
Waterlelie van tomaat
1. Houdt de tomaat met de kroon naar het werkblad
2. Snijdt met de regelmaat van een 20eurocent muntstuk rondom het midden van de tomaat in tot aan het hart
3. Verwijder de onderkant van de tomaat
4. Snijdt de schil de los van het vruchtvlees
5. Vouw de blaadjes los van het vruchtvlees